Horváth Csaba: Különös Szilveszter

Hogy lehet összeegyeztetni Spiró elemző, gunyoros szellemét és a világegész lehetőségét kereső, keleti gondolkodásmódra nyitott Hamvast?

A Szilveszter modern meséjében angyalok és ördögök igyekeznek elősegíteni, illetve megakadályozni, hogy az ideális emberpár egymásra találjon. A Földön háború dúl, az ember sárkányfog-vetemény: a csimpalacsánok az ulgok ellen küzdenek, sőt az ulgok három törzse is egymásnak esett...

Az előadás nem hagy kétséget a történelem nyomorúsága felől. Ahogy újabb és újabb menekülők érkeznek az isten háta mögötti fogadóba, úgy pillanthatjuk meg a XX. század közép-európai történelmét. Van itt ázsiai típusú diktatúra, békés kocsmárossegéddé lett náci ezredes, s egy amerikai pénzemberrel és snájdig békefenntartóival eljön végül, ha nem is a Kánaán, de legalább az Eldorádó. Szóra sem érdemes, hogy a milliárdos azonnal a csimpalacsán diktátorral s az ulg elnökkel kezd üzletelni.

S mi van az ideális párral? Természetesen mindenki másba szeret bele, mint akibe kellene. Az angyalok szomorkodnak, megint oda a megváltás terve. De nem örvendezhetnek az ördögök sem, hiszen a nagy találkozás lehetősége megmarad. Az angyali seregek vereségét a találkozást követő házasság mindennapjai jelentették volna, ám a házsártos feleség és a mogorva férj példája így nem bizonyíthatja a kilátástalanságot.

Árvay György színpadképében a fogadó valójában vonatbelső, a XX. század nagy meneküléseinek és az átmenetiségnek a jelképe. Ám hiába a látvány, hiába jók a színészek - Szarvas József tébláboló értelmiségi kocsmárosa, Kulka János ezredese, Básti Juli hercegnője emlékezetes -, az egész mégsem működik. Az ismertető azt ígéri, hogy a Szilveszter mulatságos, annak ellenére, hogy komédia. Ám a Szilveszter komédiának nem mulatságos, és nem gondolkodtat el mélyen. Ez az abszurdba hajló példázat-mesejáték-komédia mintha sok lenne a jóból. Tudjuk, hogy a dráma nem feltétlenül azonos a darabbal. Előbbi olvasva is maradandó, utóbbi csak a színpadon biztosítja az egyestés csodát. Spiró - a nagy drámái mellett - írt ennél már számos jobb darabot is.

Spiró György: Szilveszter (Hamvas Béla regényéből) - NEMZETI SZÍNHÁZ, GOBBI HILDA SZÍNPAD
Rendezte: Keszég László. Főbb szereplők: Szarvas József, Kulka János, Básti Juli, Hollósi Frigyes, Schmied Zoltán, Varga Mária.