Hamvas Béla – Bulányi György – Faragó Ferenc: Antikrisztus

"Ebben a posztumusz kiadásban kívánok főhajtást tenni két olyan szellemi géniusz előtt, mint amilyen Hamvas Béla és Bulányi György volt." - írja Faragó Ferenc a kötet előszavában.

ANTIKRISZTUS

Hamvas Béla – Bulányi György – Faragó Ferenc
 
Előszó 1. - Bulányi György

Egy jó esztendeje kezdtem behatóbban vizsgálni Hamvas Béla kereszténységről írt dolgozatait. Mostani füzetem már harmadik munkájának elemzését nyújtja. A kereszténység és a hagyomány, valamint Az Evangélium és a levelek c. művein már átrágtam magam. Nagy érdeklődéssel várom a „Kereszténység hátralevő hét könyvének egy későbbi kötetben közreadását”, amit 1996-ban megígér a Scientia Sacra III. kötet 332. oldalán − szerkesztője, Dúl Antal.

Abban reménykedem, hogy elemzéseim képessé tesznek majd megkísérelni szintézist is készíteni arról, hogy miként látta Hamvas Béla a kereszténységet. Hazánkban s talán azon kívül is: egyedülállónak gondolom azt, amit nyújtott.

Előszó 2. - Faragó Ferenc

Ebben a posztumusz kiadásban kívánok főhajtást tenni két olyan szellemi géniusz előtt, mint amilyen Hamvas Béla és Bulányi György volt. A szellemi megnyilvánulásokban óriási, ha úgy tetszik végtelen távolságok vannak, ám a távolságban rendkívüli közelség rejtőzik. Hamvas és Bulányi ugyanazt látja a saját horizontjáról, és mégis e horizonton mérhetetlen distanciák férnek el. Hamvas fölülről, és egyben lát; Bulányi közvetlen közelről és ízeikre szedve veszi észre ugyanazt. Más-más optika, más-más szemüveg.

Sajnos Bulányi páter már nem érhette meg az ígért további kiadásokat. De bizonyára elcsodálkozott volna, hogy milyen egy tőről fakadó az Ő Naplója és Hamvas Levelei. Egy tőről fakadó, mégis már az első hajtásnál elágazó, szertebomló, oly szellemi magasakba hajtó, mely magasság nem sokak számára elérhető.

Hamvas Béla szúrái félkövér-, Bulányi György válaszai normál-, Faragó Ferenc véleményei dőlt betűtípussal vannak szedve.

A könyv .pdf-formátumban ide kattintva letölthető.


Forrás: Bokorportál