A Hamvas-barakk, 2009

„A Hamvas-barakk ” installációs kiállítás Hamvas Béla hagyatékából


December 10-én 50-es évekbeli munkásszállássá változik a pécsi Művészetek és Irodalom Háza kiállítóterme.

Az intézmény Hamvas Bélához kötődő programsorozatának idei utolsó eseményeként nyílik meg a „Hamvas-barakk” installációs kiállítás, mely azt a raktárat eleveníti meg, ahol Hamvas Béla legtöbbször írt és alkotott. Az egyedülálló tárlat a Hamvas-hagyaték felhasználásával betekintést ad abba a miliőbe, amelyben Hamvas élete utolsó szakaszának mindennapjait tölteni volt kénytelen, és ahol csupán lopott időkben áldozhatott szellemi munkájának.

A program komoly erénye, hogy sikerült összefogni a PTE Művészeti Karával is, és ennek eredményeként dr. Aknai Tamás vezetésével, dr. Hegyi Csaba közreműködésével maguk a kurzuson részt vevő egyetemisták önálló műalkotással állítanak emléket Hamvas Bélának.

Hamvas Béla 1951-től 1964-ig segédmunkásként különböző munkásszállásokon, barakkokban töltötte hétköznapjait. Jegyzeteit egy faládában tartotta, amit az ottani hulladék deszkákból ácsoltak munkatársai. Jelen kiállítás felépítői arra vállalkoznak, hogy a Hamvas-hagyaték bemutatása mellett élővé, plasztikussá tegyék a látogatók számára azt a világot, amelyben Hamvas Béla élt.
A Művészetek és Irodalom Házában egy hónapon keresztül megtekinthető kiállításon a korabeli munkásszállások rekonstrukciója mellett – melyet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói építenek fel – láthatók lesznek a hagyaték hétköznapi használati tárgyai, kéziratok, naplójegyzetek, fényképek, valamint Kolostori Gábor dokumentumfilmje Hamvas Béláról.

Megnyitó: 2009. december 10. szerda, 18 óra

A kiállítást megnyitja: Dúl Antal, a hagyaték gondozója

„Bizonyos tekintetben” - Hamvas Béla most – művészeti programsorozat a Művészetek és Irodalom Házában 2009. október 15. és 2010. január 10. között


A programsorozat hármas célt tűz maga elé. Egyrészt mind többekkel megismertetni Hamvas Béla életét, munkásságát. Másrészt a közönség elé tárni a mai magyar szellemi élet kiválóságainak személyes Hamvas élményét. Végül szélesebb körben is szeretne elindítani egy olyan diskurzust, amely hozzájárul Hamvas Béla mai irodalmi, filozófiai, művészetelméleti recepciójához.
Éppen ezért a résztvevőket kifejezetten úgy választottuk ki, hogy adott tárgyban megfelelő szaktekintélynek számítsanak (Szántó F. István, Sava Babič, Popper Péter, Dúl Antal, stb.)
A program másik komoly erénye, hogy sikerült összefogni nemcsak a Jelenkor folyóirattal, hanem a PTE Művészeti Karával is, és ennek alapján dr. Aknai Tamás vezetésével, dr. Hegyi Csaba közreműködésével maguk a kurzuson részt vevő egyetemisták építik fel a sorozatzáró kiállítást. A tárlat a Hamvas hagyaték felhasználásával betekintést kíván adni abba a miliőbe, amelyben Hamvas élete utolsó szakaszában mindennapjait tölteni volt kénytelen, és ahol lopott időkben áldozhatott csak szellemi munkájának.

Az talán már nem is meglepő, hogy a szervezők hangsúlyt fektettek a programsorozat összművészeti jellegére is, hiszen nem csak előadások várják a közönséget és az egyetemi hallgatókat, hanem színházi előadás, film, borkóstoló, felolvasószínház is szerepel a terítéken.